Forsker: "Vi ved ikke en dyt om overgangsalderen"
Maria Hybholt vil forske i kvinders overgangsalder. Hun står uforstående overfor, at vi ved så lidt, om hvad der sker i denne komplekse periode af kvinders liv. Det forsøger hun nu at lave om på.
Der mangler viden om overgangsalderen, og hvordan den påvirker kvinders liv. Derfor drømmer forskere fra Københavns Universitet om at skabe et videncenter, der kan blive udgangspunktet for en bedre forståelse af denne periode af kvindelivet, og på sigt også en bedre behandling.
”Vi ved alt for lidt om kvinders overgangsalder. Vi ved noget om, hvad der sker i kroppen op til overgangsalderen og bagefter. Men hvad sker der indimellem, det ved vi ikke en dyt om,” fortæller adjunkt ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet, Maria Hybholt, der forsker i samfundsmæssige problemstillinger i relation til kvinders hverdagsliv, bl.a. med fokus på overgangsalder og sundhedsfremme.
I øjeblikket arbejder hun på et forskningsprojekt ’Kvinder i sund overgang’, finansieret af Sygeforsikringen ”danmark”, der undersøger, hvad der sker op til og efter overgangsalderen, bl.a. med identitet og kropforståelsen. Og det er i forbindelse med dette tværfaglige forskningsprojekt, at Maria Hybholt og hendes kollega, lektor Lasse Gliemann har opdaget, hvor meget menopausen påvirker kvinder. Især har Maria Hybholt bidt mærke i den samhørighed, der opstår kvinder imellem, når talen falder på overgangsalderens gener.
Alene om overgangsalderen
”Det har også overrasket mig, at det virker som om, kvinderne går meget alene med det, de oplever i overgangsalderen. Derfor har ideen til at forske yderligere i emnet ligget og rumsteret i baghovedet. Måske skulle vi dykke yderligere ned i det. Så projektet tager udgangspunkt i en blanding af nysgerrighed og uforståelighed over, at vi ikke ved mere, når halvdelen af befolkningen skal igennem menopausen,” forklarer Maria Hybholt, der drømmer om at kunne skabe et videncenter om overgangsalder, baseret på skandinaviske forhold.
”Drømmen er at få et stort millionbeløb, så vi om ti år har et epicenter, hvor vi samler de forskere, der ved noget om overgangsalderen. Et center hvor der er fokus på menopausen, og hvor vi skaber viden om dette område, og får alle mulige vinkler på - fysiologisk, psykologisk og sociologisk - og hvor vi kigger på hormoner, søvn, depression og psykiske lidelser,” siger den 39-årige forsker, der forestiller sig et tocifret millionbeløb, hvis centret skal blive til virkelighed.
Penge og opmærksomhed
”De fonde, der giver penge til det samfundsvidenskabelige område, jeg kommer fra, prioriterer ofte forskning i udsatte grupper, og kvinder i menopausen er generelt ressourcestærke. De boner ikke ud i statistikkerne som værende udsatte. Men det kan sagtens være, at der slet ikke bliver målt på det. Det ved vi faktisk ikke. Så jeg glæder mig til at få noget konkret viden,” lyder det fra forskeren, der håber at komme bredt ud med budskabet om, at der mangler forskning i kvinders overgangsalder.
”Fordi det stiller os bedre i forhold til at få penge hos fonde, og den publicity vi kan få på projektet, kan åbne øjnene for, at der måske er en ret stor del af kvinderne, der har en svær overgangsalder.”
Forskerne har derfor sat en crowdfunding i gang, som indtil videre har givet 200.000 kroner fra privatpersoner, mens Absalon Fonden har bidraget med en halv million. Der er imidlertid langt fra de indsamlede midler til et tocifret millionbeløb, men ifølge Maria Hybholt kommer, hun og kollegaen i hvert fald til at lave en spørgeskemaundersøgelse for de indsamlede penge.
”Jeg er oprigtig spændt på, hvor mange danske kvinder, der egentlig har oplevet udfordringer med overgangsalderen. Vi ved noget fra internationale studier, bl.a. at kulturen har enorm indflydelse på, hvordan kvinder oplever deres overgangsalder.”
Lykkes det at rejse et tocifret millionbeløb til et videncenter om overgangsalder, vil der gå syv til ti år, før der ligger en reel viden om overgangsalderen, der kan bane vejen en forståelse af denne periode af kvindelivet og for en bedre behandling af kvinder i menopausen.
”Fem eller ti millioner ville også være en start, så kan vi komme i gang,” siger Maria Hybholt.
Kvinderne efterspørger viden
At emnet er interessant for kvinder, der er i overgangsalder, vidner Maria Hybholts mailboks om. Hun får nemlig mange mails fra kvinder, der hepper på projektet, deler deres erfaringer om overgangsalderen og gerne vil støtte projektet.
”Det her projekt rammer en målgruppe, der virkelig efterspørger viden. Vi har virkelig fået mange henvendelser fra kvinderne, og det er ikke normalt i forskningsverdenen. Jeg er blevet e-mailet ned af kvinder, der synes, det er fantastisk, og at vi ikke må give op. Det er et rygstød til, at vi bliver ved. Det er alt andet lige sværere at give op, når andre også synes, det er et vigtigt projekt.”
Hvis du vil støtte projektet via crowdfundingen, kan du gøre det via dette link: HER
0 kommentarer
Skriv en kommentar