Sov godt i overgangsalderen

alarm-clock-4568283_1280-edited

Har du problemer med at sove, falde i søvn, eller kunne få en ubrudt nattesøvn, så er du ikke alene. Søvnløshed er et af de symptomer, der kommer i forbindelse med overgangsalderen, ofte ledsaget af myldertanker. Udover at være træt og uoplagt så betyder den manglende søvn, at vi lettere føler os mentalt pressede, ligesom vi bliver mere følsomme over for smerter.

Ofte kommer søvnløsheden fra den ene dag til den anden. Pludselig kan du ikke længere falde i søvn, selv om du er træt. Det kan også være, at du falder fint i søvn for at vågne et par timer senere lysvågen og ude af stand til at slumre hen igen. Måske ligger du og roterer utålmodigt i sengen, mens du tæller timerne, til vækkeuret ringer, alt imens du bliver mere og mere stresset over ikke at få sovet.

Det kan også være, at du døjer med natlige hede-og svedeture, der betyder, du må stå op for at skifte senge-og nattøj og således også får din nattesøvn spoleret.

Skal du møde tidligt på arbejde, eller har du en særlig præstation eller en rejse foran dig, så kan du også opleve, at søvnen udebliver eller bliver sparsom. Altsammen noget der slider på os, og gør det vanskeligt at komme gennem (arbejds)dagene.

Har du haft en travl dag med mange aktiviteter og mange mennesker, kan du også opleve, at du ikke kan sove. Det handler typisk om at være blevet overstimuleret, og det tåler vi heller ikke så godt i overgangsårene. Alting handler om balance.

Det er derfor lidt af et detektivarbejde at finde ud af, hvad der er årsag til den dårlige søvn og søvnløshed, og hvad der virker. Er det de hormonelle påvirkninger? Er det stress? Er du blevet overstimuleret? Eller er det en kombination?

Søvnen svinger med hormonerne

Når hormonspejlet ændrer sig i perimenopausen, hvor progesteronet begynder sin nedstigning, så kan det mærkes i nervesystemet og på søvnen. Vi bliver også mere følsomme over for stress, som igen har indflydelse på kvaliteten af vores søvn. Vågner du hyppigt mellem 3 og 4 om morgenen og ikke kan falde i søvn igen, er det tegn på, at dit kortisol-niveau er for højt, og at du kan med fordel arbejde på at bringe dit stressniveau ned.

Jeg var selv fuldstændig uforberedt på, at manglende søvn også havde med overgangalderen at gøre, og jeg blev nærmest desperat over, at jeg ikke kunne sove, hvilket betød, at alle de andre symptomer føltes værre. Nogle af de ting, jeg prøvede af, var følgende:

  1. Soveplastre

  2. Beroligende urter

  3. Zoneterapi

  4. Melatonin-tilskud

  5. Meditation

  6. Sovemedicin

  7. Antidepressiv medicin ( det virkede i nogle uger, så kom bivirkningerne, og så stoppede jeg)

Men det var først, da jeg forstod sammenhængen mellem stress og kønshormonernes udsving, at jeg kunne knække koden til en ordentlig søvn. Det gjorde jeg ved hjælp af følgende tip:

  1. Et tilskud af bioidentisk progesteron

  2. Undgå kaffe (i en periode)

  3. Spis hverken for meget eller for let til aften

  4. Undlad skærm et par timer før sengetid

  5. Hav et et par mandler liggende på natbordet, som du kan gnaske, hvis du vågner. Det kan stabilisere blodsukkeret og hjælpe dig til at falde i søvn.

  6. Spis et par kolde kartofler inden sengetid. Det har også en gavnlig effekt på blodsukkeret, og din søvn.

  7. Undgå at blive overstimuleret i løbet af dagen. Din nattesøvn er en afspejling af din dag. Har du presset dig selv og lagt for mange aktiviteter ind i løbet af din dag, og for få pauser, så går det ud over din nattesøvn

  8. Løs aktuelle problemer, der gør at, du overtænker, når du ligger i din seng. Hvis ikke de kan løses, skal du finde fred med dem. Skriv dem ned i en dertil indrettet notesbog og giv dine problemer kontortid. Hvis tankerne dukker op udenfor kontortid, henvis dem da til næste dags åbningstid. Det er en måde at træne dit sind til ikke hele tiden at ruge over problemer. Det skaber følelsesmæssig stress i krop og sind og går ud over dine nattesøvn.

Søvn og traumer

Hvis ikke noget af ovenstående hjælper, så kan dine søvnproblemer skyldes gamle traumer, som betyder, at noget i dit nervesystem forhindrer dig i at slappe af og falde i søvn. Det kan være, at du skal være på vagt, også om natten, overfor om andre vil dig noget dårligt. Du kan have været udsat for ubehagelige oplevelser, som betyder, at dit nervesystem skal holde dig vågen for at passe på dig selv. Ofte er vi ikke bevidste om, hvad det er, der forstyrrer os. Det behøver ikke været noget, der har direkte forbindelse til en seng eller søvn.

Jeg har lavet et online-kursus, hvor du får min opskrift på at sove godt. Se kursusindhold: HER


4 kommentarer

Tine
 

Når nu man kalder det "overgangsalder", kan man så forvente, at få det bedre på et tidspunkt? Det ville være dejligt med mere overskud og energi. 

Venlig hilsen Tine 


Læs mere
Læs mindre
Dorthe Oxgren
Admin
 

Hej Tine,
Det kan du helt bestemt. Det er en overgang, men en temmelig lang en, derfor er det en rigtig god ide at bruge den periode til at justere på sit liv, og det indbefatter bl.a. at blive god til at forvalte den energi, du har til rådighed. 
Bedste hilsen

Dorthe

Læs mere
Læs mindre
louise
 

Tak for gode råd,

Jeg er startet i hormonbehandling og får plastre i 2 uger med estradiol og 2 uger med kombinationsplaster progesteron og estradiol. Men jeg har haft og pt.meget søvnudfordringer og kan ikke hænge sammen. Kan man 'skrue' på mængderne af hormontilskuddet? Min gyn sagde blot at typen af plaster jeg fik, var fordi jeg havde et bmi i normalområdet!!

Læs mere
Læs mindre
Dorthe Oxgren
Admin
 

Hej Louise,

Hormontilskud kan gøre noget for søvnen, hvis det er det, du mangler. Men søvnproblemer kan også handle om et for højt stressniveau eller gamle traumer, som typisk dukker op i overgangsalderen, når kroppen bliver udfordret af de hormonelle forandringer, der sker i denne periode af dit liv. Du kan evt. booke mig til en 15. minutters, gratis, afklarende samtale, hvis du har brug for min hjælp? Det kan du gøre her https://www.dortheoxgren.dk/book-15-minutters-gratis-samtale.

Bedste hilsen
Dorthe

Læs mere
Læs mindre

Skriv en kommentar